Obe slovenské lode na ME skončili v šprinte už v kvalifikácii

07.06.2015 Celý región

Banja Luka 6. júna (TASR) - Obe slovenské lode na ME zjazdárov na divokej vode v bosnianskej Banja Luke, deblisti Vala - Slučik a singlista Martin Meďveď, skončili v sobotnom šprinte už v kvalifikácii. Keďže v nedeľu v šprintérskych hliadkach neštartujú, tak už v predstihu bolo možné konštatovať, že prvý raz v histórii zostali na ME Slováci bez medaily.

Jedenásťnásobný majster Európy Jaroslav Slučik, ktorý navyše pôsobí aj ako tréner reprezentácie, reálne zhodnotil účinkovanie Slovákov v perejách rieky Vrbas. "V šprinte som v prvej jazde skončil spolu s 'Valdom' na 13. mieste a postupovali z nej piati, druhá jazda nám vyšla menej. Martin Meďveď statočne bojoval, veľa nechýbalo, aby do večerného finále postúpil. V 1. jazde urobil školácku chybu pred cieľom, podľa mňa ho pripravila o postup."

Fakt, že slovenský vodný zjazd zostal medailovo s prázdnymi rukami, nezapôsobil nečakane. "Vedeli sme, že už na takéto priečky nemáme, kontinuitu účasti sme však chceli udržať," dodal Jaroslav Slučik. "Jednoducho, raz to muselo prísť, teraz treba len jedno, nájsť a vychovať našich nasledovníkov, schopných zbierať medaily. Dnes bojujeme hlavne s ochotou, niektorí by aj mohli jazdiť zjazd, no nechcú, keď prevažujú iné záujmy, kalkulácie, alebo problémy prerastajú cez hlavu."

Od roku 1997 zbierali slovenskí zjazdári nepretržite na ME medaily, dovedna 29-krát (14-10-5) a dosť sa spochybňuje, či sa vzhľadom na úpadok tohto športu týmto číslom v blízkej budúcnosti pohne.
 

Vyberte región